Before + After / Mission Bay Penthouse

What would you do when confronted with a nondescript white box of a condo? For our MIssion Bay Penthouse project, we transformed said condo with bold color and pattern! It’s amazing how wallpaper and paint can completely change a space and imbue personality. Read on for a few dramatic before and afters and make sure to check out the link at the bottom for all the photos from this project!

BEFORE: The living room

BEFORE: The living room

AFTER: We kept the walls white in the living room due to the plentiful sunlight, and brought in color through the furnishings.

AFTER: We kept the walls white in the living room due to the plentiful sunlight, and brought in color through the furnishings.

The only walls kept white in the condo were in the living room and kitchen! The dark entry is painted in burgundy and transitions into this bright living space filled with natural sunlight. The colorful theme is found in the furnishings instead.

BEFORE: the master bedroom

BEFORE: the master bedroom

AFTER: Blues and grays create a calm and peaceful retreat in the master bedroom.

AFTER: Blues and grays create a calm and peaceful retreat in the master bedroom.

The master bedroom is a peaceful retreat with its blue and gray color theme, and subtle yet dramatic hand-painted wallpaper. We love how the painted and wallpapered walls make the room feel bigger than before when the room had white walls.

BEFORE: The guest bedroom

BEFORE: The guest bedroom

AFTER: We created a moody guest bedroom with Farrow & Ball Hague Blue paint and a patterned wallpaper.

AFTER: We created a moody guest bedroom with Farrow & Ball Hague Blue paint and a patterned wallpaper.

Our client’s favorite room is possibly this moody guest bedroom with elephant motif wallpaper. The contrast of the blue and yellow makes the furnishings pop, and this is a great example of how dark colors don’t make rooms feel depressing or small!

Learn more about the project in the recent Domino Magazine feature!

Which room transformation was your favorite? Tell us in the comments below!

Before + After / Sunset Kitchen

Not gonna lie, this was one major transformation in one very small, windowless space. Our clients were avid cooks and frustrated with their cramped kitchen and its dysfunctional layout. We opened up a wall to create room for friends and family to gather, and even though we removed a few upper cabinets, the kitchen ended up being more space efficient in the end. Check it out:

BEFORE: What you’re seeing is the length of the kitchen.

BEFORE: What you’re seeing is the length of the kitchen.

AFTER: There used to be a wall and a fridge where the peninsula is.

AFTER: There used to be a wall and a fridge where the peninsula is.

BEFORE: Fluorescent lighting, need I say more?

BEFORE: Fluorescent lighting, need I say more?

AFTER: Recessed lighting keeps the small space clutter free, while the pendant adds some interest.

AFTER: Recessed lighting keeps the small space clutter free, while the pendant adds some interest.

BEFORE: Induced claustrophobia

BEFORE: Induced claustrophobia

AFTER: Room to breathe

AFTER: Room to breathe

What’s your favorite part of the new kitchen? Tell us in the comments below!

Before + After / Pacific Heights Vintage Modern

It's time for everyone's favorite: Before + After! Our Pacific Heights Vintage Modern project was truly transformative. The condo hadn't been updated in years and needed some major upgrades for the paint, laminate flooring, and outdated light fixtures. We also turned this bachelor pad into a proper home for two. 

Let's start with the main living and dining area. What a difference fresh paint and custom hardwood floors can make! Not to mention all that new lighting and furniture...

BEFORE: The living and dining area

BEFORE: The living and dining area

AFTER: The dining area

AFTER: The dining area

AFTER: The living area

AFTER: The living area

Now moving onto the adjacent kitchen. Previously there was a partial wall separating the kitchen from the living and dining areas. To create the open floor plan, our team came up with a creative way to remove the wall without affecting plumbing. A new concrete bar countertop was added after the wall was removed. 

BEFORE: View of the kitchen from the living area

BEFORE: View of the kitchen from the living area

AFTER: The kitchen

AFTER: The kitchen

Lastly, we have the master bedroom where we rearranged the furniture layout to create a cozy lounge area. 

BEFORE: Master bedroom

BEFORE: Master bedroom

AFTER: Master bedroom lounge area

AFTER: Master bedroom lounge area

What's your favorite transformed space? Let us know in the comments below! 

Before + After / Santa Cruz Surf House Backyard

AFTER: French doors were added to the house to provide direct access to the backyard.

AFTER: French doors were added to the house to provide direct access to the backyard.

This might be my favorite Before + After for 36th Ave, so I'm excited to finally share it! As you can see below, the backyard was a pretty sad place filled with mulch, a few stepping stones, and some random plants. It was also very inconvenient to use as there was no direct access from the house. You had to enter the backyard from the front of the house and walk down the sides to get to the back. 

BEFORE: The backyard.

BEFORE: The backyard.

The client had several goals for the updated backyard:

  1. Maximize usable square footage.

  2. Provide ample seating for a fire pit and space for a hammock.

  3. Use concrete.

  4. Create direct access to the yard from the house.

I made extensive use of concrete and designed a low concrete wall enclosure (the perfect height for setting down a drink) and concrete pavers. Pea gravel was used in between the pavers and provides great drainage during rainstorms. A low and deep custom redwood bench was built to hug a corner of the concrete wall. Moveable chairs, hammock, side tables, and fire pit were added for maximum flexibility in layout. To contrast with the hardness of the concrete, I added several potted palms and a built-in concrete planter for a lemon tree. Take a look!

AFTER: The backyard's fire pit and custom built-in bench.

AFTER: The backyard's fire pit and custom built-in bench.

AFTER: Another view of the bench and fire pit.

AFTER: Another view of the bench and fire pit.

AFTER: Hammock and lemon tree.

AFTER: Hammock and lemon tree.

AFTER: Transitioning from the pea gravel side yard to the paved backyard.

AFTER: Transitioning from the pea gravel side yard to the paved backyard.

Before + After / Noe Valley Modern

AFTER: The updated living room.

AFTER: The updated living room.

I started this project shortly after completing the 36th Ave Surf House, and I'm happy to finally be sharing the results! 25th St Residence is in San Francisco proper and its owners are a young couple who care about three main things for their home: comfort, longevity, and ease of maintenance. With kids in the future, longevity also means kid-friendly. They had recently purchased the house and didn't have much by way of furnishings, however many pieces and decor were kept or purchased from the previous owners. My clients knew they liked the clean lines of mid-century style furniture, color, and minimal decor or fuss, so I took up the challenge of working with the existing rugs and window treatments to create a place that would feel like home.

The living room had window treatments that were a pretty difficult color to work with, but by pulling out some of the underlying green tone and featuring the green in the color scheme, I was able to keep the feeling of the space contemporary. To add some personal flavor, I worked with the owners to select photos they had taken on their travels and have them blown up for art.

BEFORE: The living room.

BEFORE: The living room.

AFTER: The updated living room.

AFTER: The updated living room.

The master bedroom had a lot of purple to work with. Since the drapes were staying, I had the accent wall painted white to match the other walls and added a few pops of color with decor to complement the drapes. 

BEFORE: The master bedroom.

BEFORE: The master bedroom.

AFTER: The updated master bedroom.

AFTER: The updated master bedroom.

Similarly to the living room, the family room had existing drapes and rug to work with, and travel photos were decided as the central focus for the wall decor. Given the existing bold colors, we went with a neutral sofa that was comfortable for people at both ends of the height spectrum and added punches of color with a handful of accent pieces. Overall the goal was to create a feeling of comfort and warmth, and the natural wood tables were critical in helping achieve that.

BEFORE: The family room.

BEFORE: The family room.

AFTER: The updated family room.

AFTER: The updated family room.

This was a great project for me to step outside of my comfort zone and work with colors that aren't normally in my palette, as well as be especially attentive to material choices, making sure that spills would be easy to wipe off (no marble) and kids would be safe (no sharp edges). Overall, I'm happy with how 25th St Residence hit all my clients' goals!